۱۸ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۷:۵۲

کمیته جوانان و استعدادیابی؛ پاشنه آشیل هیئت فوتبال همدان

در حالی که کارشناسان از استعدادیابی و فوتبال پایه به عنوان قلب تپنده این رشته یاد می‌کنند کمیته جوانان و استعدادیابی هیئت فوتبال همدان با عملکرد ضعیف خود به پاشنه آشیل این هیئت بدل گشته است .
کد خبر: ۶۶۴۹۸

به گزارش دی اسپورت، در کشورهای صاحب فوتبال امر استعدادیابی و توجه به تیم‌های پایه از اهم برنامه‌های مدیران عامل باشگاه‌ها و روسای فدراسیون‌ها است  . 

امروزه همه باشگاه‌های مطرح جهان از مدارس فوتبال مدرن با مربیان سرشناس و دوره دیده بهره می‌برند. در این مدارس استعدادهای درخشان شناسایی می‌شوند و به تیم‌های پایه باشگاه راه می‌یابند و پس از طی طریق در تیمهای نونهالان، نوجوانان و جوانان در ترکیب تیم بزرگسالان باشگاه به میدان می‌روند و یا به قیمتی گزاف به باشگاه‌های کوچک‌تر قرض داده شده یا فروخته می‌شوند  .

از مهم‌ترین و مشهورترین این مدارس می توان از مدرسه فوتبال لاماسیا متعلق باشگاه بارسلونا نام برد که بازیکنان بزرگی مثل مسی، ژاوی و اینیستا را به تیم اصلی بارسلونا معرفی کرده است. مدرسه فوتبال آژاکس و مدرسه فوتبال رئال مادرید نیز از دیگر مدارس بزرگ و مطرح در سطح جهان هستند.

 

* عدم توجه به استعدادیابی و فوتبال پایه در کشور

در تاریخ فوتبال ایران امر استعدادیابی و فوتبال پایه کمتر مورد توجه بوده و صرفا معدود باشگاه‌هایی چون راه آهن، بانک تجارت، نفت و وحدت در تهران و ملوان، فجر شهید سپاسی و فولاد در شهرستان‌ها مولد بازیکن در کشور بوده‌اند.

اگر امروز هم مدارس فوتبال متعددی در پایتخت و سایر استان‌های کشور فعالیت می‌کنند با اخذ شهریه‌های سنگین بیشتر به دنبال درآمدزایی از خانواده‌هایی هستند که از تمکن مالی بالایی برخوردارند و تاکنون کمتر بازیکن مطرحی از این مدارس به سطح اول فوتبال کشور راه یافته است. ضمن آنکه این مدارس در طول عمر کوتاه خود با مشکلات و حواشی بیشماری نیز مواجه بودند که خبر آن بارها رسانه‌های مختلف بازتاب داشته است.

 

* هیئت فوتبال متولی استعدادیابی و فوتبال پایه در استان

اما در استان‌هایی که فوتبال حرفه‌ای رشد چندانی نداشته وظیفه استعدادیابی و توسعه فوتبال پایه به هیئت‌های استانی به ویژه کمیته جوانان و استعدادیابی آن هیئت محول شده است.

پیش از انتقال باشگاه پاس به استان همدان نیز وظیفه استعدادیابی در فوتبال همانند سایر رشته‌های ورزشی برعهده هیئت این رشته ورزشی بود و در کنار آن تیم‌هایی مثل شهرداری و بهزیستی نیز در فوتبال پایه فعالیت می‌کردند.

اما با انتقال پاس به همدان آکادمی این باشگاه برای پرورش بازیکنان مستعد همدانی تشکیل شد تا برای اولین بار رویای شکلگیری چرخه اصولی بازیکن سازی در ذهن علاقمندان فوتبال همدان شکل بگیرد، اما به دلیل ساختار غیرحرفه ای باشگاه پاس پس از انتقال به همدان آکادمی این باشگاه نه تنها بازیکنان مطرحی را پرورش نداد بلکه معدود بازیکنان همدانی مستعد نیز به دلیل بی‌توجهی مدیران و مربیان باشگاه به تیم‌های پایه عطای آن را به لقایش بخشیدند و از شهر همدان کوچ کردند.

پس از سقوط پاس به لیگ یک و در دو سال اخیر به لیگ 2 دوباره سنگینی استعدادیابی بر دوش هیئت فوتبال به ویژه کمیته جوانان و استعدادیابی افتاد تا نگاه‌هایی که به دنبال پیشرفت فوتبال همدان بود معطوف به این کمیته شود.

 

* کمیته جوانان و استعدادیابی مهم‌ترین کمیته هیئت فوتبال

باریکن سابق تیم ملی جوانان ایران در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در همدان با بیان این که در استان‌هایی که فوتبال به صورت حرفه‌ای دنبال نمی‌شود و باشگاه‌های مطرحی فعالیت نمی‌کنند عملا سازوکار استعدادیابی در اختیار هیئت فوتبال است به نقش پررنگ کمیته جوانان و استعدادیابی در این امر اشاره کرد و گفت: این کمیته به عنوان مهم‌ترین کمیته هیئت وظایف سنگینی برعهده دارد که از آن دست می‌توان به طراحی و اجرای برنامه‌های زیربنایی برای پیشرفت فوتبال پایه اشاره کرد.

شهاب شادفر افزود: رهبری، کنترل، حمایت، ایجاد انگیزه و راهنمایی کارکنان مدارس فوتبال، مربیان فوتبال پایه، و بازیکنان تیم‌های پایه از دیگر وظایف مهم کمیته جوانان و استعدادیابی است.

وی با اشاره به این که اجرایی کردن، نظارت، مرور و ارتقا برنامه‌های زیربنایی ای اف سی و فدراسیون فوتبال در امر فوتبال پایه در استان‌ها و برگزاری و نظارت فستیوالها برعهده این کمیته است اظهار داشت: همکاری نزدیک با اداره کل آموزش و پرورش و وزارت ورزش و جوانان و نیز توسعه مدارس فوتبال و همچنین طراحی و اجرای برنامه‌هایی جهت شناسایی استعدادهای فوتبالی نیز باید در دستور کار اعضای این کمیته قرار بگیرد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به تخلفات گسترده‌ای که در مدارس فوتبال شکل می‌گیرد و نیز اهمیت جایگاه اخلاق در بین مربیان و موسسان این مدارس نظارت بر کار مدارس فوتبال و مربیان شاغل در این مدارس از دیگر مسئولیت‌های مهم کمیته جوانان و استعدادیابی است.

شادفر خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت کمیته جوانان و استعدادیابی در ساختار هیئت فوتبال افرادی باید در راس این کمیته قرار بگیرند که علاوه بر برخورداری از سجایای اخلاقی داری سابقه طولانی و درخشان در فوتبال پایه باشند و از ذهن خلاق و قدرت برنامه ریزی برای توسعه فوتبال پایه نیز بهره ببرند؛ چرا که این کمیته درواقع قلب تپنده و موتور محرک فوتبال در یک استان است.

 

* کمیته جوانان و استعدادیابی پاشنه آشیل هیئت فوتبال

با انتخاب عباس صوفی به عنوان رئیس هیئت فوتبال استان در سال گذشته انتظار جامعه فوتبال همدان دقت و توجه وی بر انتخاب اعضا و ارکان کمیته جوانان و استعدادیابی به عنوان مهم‌ترین کمیته هیات فوتبال استان بود، اما زمانی که اسامی اعضا و ارکان این کمیته از رسانه‌ها اعلام شد این انتظار برآورده نگردید.

درحالی که مربیان مطرح و بااخلاقی در فوتبال پایه همدان فعالیت می‌کنند که بازیکنان بزرگی مثل نوید عاشوری، مرتضی تبریزی و هادی بلوری را به فوتبال کشور معرفی کردند افرادی برای پیشبرد اهداف این کمیته انتخاب شدند که به عنوان مربی چه در فوتبال پایه و چه در باشگاه‌ها کارنامه‌ای جز شکست و ناکامی نداشتند.

ازسوی دیگر حواشی بسیار نیز در طول دوران فعالیتشان دامنگیر آنها بوده که از آن دست می‌توان به درگیری با مدیرعامل، سرمربی، بازیکن و خبرنگار اشاره کرد و این درحالی است که اخلاقمداری از مهم‌ترین ویژگی برای فعالیت در کمیته جوانان و استعدایابی است.

همچنین این افراد دارای مشاغل متعددی از جمله شغل دولتی، عضویت در هیئت‌های ورزشی دیگر و مربیگری هستند و از قرار معلوم حضور در این کمیته اولویت چندم آنها است؛ چنان که با آغاز فصل تعطیلات مدارس و اوج فعالیت مدارس فوتبال این افراد به جای یک برنامه ریزی منسجم در این زمینه به دنبال پیدا کردن تیم برای مربیگری در فصل 96-97 هستند.

نکته قابل تامل دیگر این است که متولیان کمیته جوانان و استعدادیابی هیئت فوتبال استان همدان در طول فعالیت خود نتوانسته‌اند حتی یک ارتباط ساده با مخاطبان این کمیته شامل نونهالان و نوجوانان علاقمند به فوتبال، خانواده‌های آنها و مربیان پایه استان برقرار کنند و اخبار و برنامه‌های این کمیته را از طریق ایجاد کانال در شبکه‌های اجتماعی یا سایت هیئت فوتبال اطلاعرسانی کنند؛ چنانکه آخرین خبر در صفحه این کمیته در سایت هیئت فوتبال مربوط به سال 94 است و این درحالی است که کمیته‌های جوانان و استعدادیابی در هیئت فوتبال سایر استان‌ها دارای کانالهای متعدد ارتباطی با مخاطبین خود هستند.

به این ترتیب کمیته جوانان و استعدادیابی به جای آنکه به قلب تپنده هیئت فوتبال استان همدان تبدیل شود به پاشنه آشیل این هیئت بدل گشته است و تغییرات صورت گرفته توسط عباس صوفی در راس این کمیته پس از به دست گرفتن سکان مدیریت فوتبال همدان ما را به یاد این مثل معروف می‌اندازد که از طلا گشتن پشیمان گشته‌ایم، مرحمت فرموده ما را مس کنید.

 

* انتخاب ضابطه مند اعضای کمیته استعدادیابی و جوانان

آنچه مسلم است کمیته جوانان و استعدادیابی در هر هیئت ورزشی از اهمیت بالایی برخوردار است و به همین دلیل این کمیته جایگاه حلقه دوستان یا نزدیکان رئیس هیئت نیست و اگر شخص رئیس در هر هیئت ورزشی به دنبال آن است که دست برخی از افراد نزدیک به خود را با رابطه در هیئت بند کند حداقل دور این کمیته را خط بکشد تا با آینده ورزشی جوانان استان بازی نشود./ منبع: تسنیم همدان