۱۶ دی ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۸

ترامادول در فوتبال ایران قربانی می گیرد

مصرف داروهای غیرمجاز اینروزها در فوتبال ایران یک اتفاق شایع است، موضوعی که سلامت و آینده حرفه ای بازیکنان را تهدید می کند.
کد خبر: ۷۳۹۵۴

به گزارش «دی اسپورت»؛ مصرف داروهای غیر مجاز و به خصوص ترامادول یکی از چالش های اصلی در سلامت بازیکنان فوتبال در سطوح مختلف است. رسانه های مختلف به کرات در ماه ها و سال های اخیر درباره مصرف غیرمجاز دارو و ترامادول نوشته اند؛ ولی به نظر می رسد مصرف داروهای غیر مجاز در فوتبال ایران روز به روز افزایش می یابد. ترامادول یک داوری مسکن است که هنوز در میان داروهای ممنوعه و دوپینگ محسوب نمی شود و تشخیص آن از طریق آزمایش خون مصرف کننده مشخص می شود. حمیدرضا جودکی نژاد کارشناس تربیت بدنی و علوم ورزشی و مربی بدنساز تیم فوتبال پارس جنوبی در رابطه با سوء مصرف دارو توسط بازیکنان فوتبال مسایلی را مطرح کرده که در زیر می خوانید:

ترامادول چیست؟

ترامادول درواقع یک داروی مسکن و ضد درد متوسط است و برخلاف چیزی که می گویند یک مسکن خیلی قوی نیست. قرص دیگری هم به نام ریتالین وجود دارد که مصرف دارویی دارد؛ اما خیلی از دانشجویان در شب های امتحان از این دارو استفاده می کردند تا بتوانند شب ها بیدار بمانند. ترامادول هم چنین شرایطی دارد و یک قرص ضددرد با مکانیسم نزدیک به مرفین است. بدی که ترامادول دارد این است که وابستگی فیزیکی و روانی شدیدی را در فرد مصرف کننده به وجود می آورد و اعتیادش شبیه تریاک، کراک و هروئین است و به همین خاطر ترک ترامادول بسیار دشوار است و بسیاری از پزشکان معتقدند که ترک این دارو به مراتب سخت تر از ترک مرفین است.

برای تسکین درد نمی خورند

آنچه می توانم بگویم این است که بازیکنان فوتبال از این دارو به عنوان ضددرد استفاده نمی کنند، چرا که در مواقع درد پزشکان داروی های دیگری را تجویز می کنند. بازیکنان فوتبال برای اهداف مختلفی از این دارو استفاده می کنند و البته این نکته را هم باید بگویم که این موضوع فقط مربوط به فوتبالیست ها نیست. کشور ایران دارای بیشترین آمار مسمومیت به خاطر سوء مصرف ترامادول در جهان است و این به خاطر قابل دسترس بودن این دارو است. ترامادول خیلی راحت یافت می شود و ممکن است در هر عطاری دیده شود. یکی از مواردی که باعث سوء مصرف ترامادول می شود مسایل جنسی است و هدف دیگر محرک بودن آن است که به دلیل ترشح ماده سروتونین در مغز ایجاد سرخوشی های مقطعی می کند.

ترامادول دوپینگ نیست!

در فهرست داروهای ممنوعه سال 2017 ترامادول جزو دارویهای دوپینگی نیست و ممکن است بازیکنان با مصرف آن دچار محرومیت نشوند؛ اما واقعیت این است که این دارو برای آن ها خطر آفرین است. متاسفانه مصرف همزمان ترامادول و الکل باعث ایست قلبی و مرگ می شود. ضمن اینکه ترامادول به تنهایی نیز آثار مخربی دارد و باید این موضوع را بگویم که خیلی از بازیکنان فوتبال که بعد از مدت کوتاهی فوتبالشان تمام شد درگیر مصرف این ماده بوده اند. ما حتی بازیکنی داشتیم که لژیونر هم شد؛ اما نتوانست در کشور دیگری به فوتبال ادامه بدهد و همه این ها به خاطر سوء مصرف ترامادول بوده است.
 

بحران در لیگ های پایین تر

مشکل این است که همه توجه ما روی لیگ برتر است، درحالی که در لیگ یک و لیگ دو مثل نقل و نبات ترامادول مصرف می شود. بسیاری از تیم ها در رده های پایین تر حتی پزشک هم ندارند که به بازیکنان هشدارهای لازم را بدهد و آن ها به راحتی می توانند این داروها را مصرف کنند. موضوعی که باید به آن اشاره کنم این است که ترامادول از نظر علمی نمی تواند سطح انرژی یا توان جسمی را بالاتر ببرد و اگر تاثیری هم داشته باشد جزئی است؛ اما بیشتر کارکردش از نظر روانی است. به نظرم بهترین روش برای جلوگیری از مصرف ترامادول و دیگر داروهای غیرمجاز، فرهنگسازی است. باید کلاس های آموزشی با حضور افراد متخصص در این زمینه برای تیم ها، بازیکنان و کادر فنی و پزشکی آن ها برگزار شود. شاید خیلی از کسانی که این دارو را مصرف می کنند، نمی دانند که چالش اصلی آن وابستگی و اعتیاد است. کسانی که این دارو را مصرف کرده اند به سختی معتاد شده اند و این موضوع مهمی است که باید اطلاع رسانی شود. این البته مخصوص بازیکنان نیست، برخی از همکاران ما و مربیان هم هستند که ترامادول مصرف می کنند.

باید آزمایش خون بگیرند

هزینه آزمایش دوپینگ برای فدراسیون فوتبال بالا است و معمولا آزمایش ها به صورت قرعه کشی برگزار می شود؛ اما کمیته ضددوپینگ می تواند از کسانی که به آن ها شک دارد آزمایش دوپینگ بگیرد و از آنجایی که ترامادول در خون مشخص می شود باید از این ورزشکاران آزمایش خون گرفته شود. اما آنچه من می خواهم بازهم تاکید کنم این است که نباید تنها به این فکر باشیم که آیا ترامادول دوپینگ هست یا نه! بلکه باید بدانیم که بازیکن فوتبال مستعدی که یک سال در اوج بوده ناگهان خانه نشین می شود و الان می بینیم که بسیاری از بازیکنان تیم ندارند و این به خاطر مصرف همین داروها است.