به گزارش «دی اسپورت»؛هنوز زمان زیادی از کشوقوسهای فراوان فدراسیون فوتبال ایران با کمپانی تولید کفش و پوشاک ورزشی آدیداس نمیگذرد؛ کمپانیای که ابتدا قرار بود قراردادی «اسپانسری» با تیم ملی ایران منعقد کند، ولی بعد با توجه به مشکلاتی که وجود داشت، آن قرارداد را به قرارداد «تجاری» تغییر داد. ماحصل آن این شد که ایران در جام جهانی با برند این کمپانی آلمانی به میدان رفت، ولی 30 درصد پول لباسها را پرداخت! البته با توجه به منع قانونیای که سر راه مسئولان فدراسیون فوتبال قرار گرفته بود، شاید در فاصله زمانی اندکی که تا جام جهانی باقی مانده بود، نمیشد روی این قرارداد کار کرد و آن را دوباره از تجاری به اسپانسری برگرداند.
حالا که ایران جام جهانی را با لباسهای آدیداس بازی کرده و به نقل از مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال، قرار است دوباره این همکاری ادامه داشته باشد، آدیداس، اسم کشور ایران را در فهرست اسامی ممنوعه قرار داده است! به این موضوع میشود با سرزدن به سایتهای این برند آلمانی در کشورهای مختلف پی برد. آدیداس در شرایطی دست به چنین اقدامی زده که به نظر میرسید بعد از شکرآبشدن رابطه «نایکی» با بازیکنان تیم ملی ایران، بیشتر از جوانان ایرانی که در جام جهانی نمایشی پذیرفتنی داشتند، حمایت کنند.
ایران رد میشود!
در سایت این کمپانی آلمانی که به زبانهای مختلف و در کشورهای مختلف برنامهریزی شده و خدمات میدهد، بخشی تحت عنوان «PERSONALIZE» وجود دارد که به مخاطبان سراسر دنیا اجازه میدهد کفش و لباس دلخواه خودشان را انتخاب کنند. بهعنوان مثال، در قسمت تهیه کفش شما میتوانید رنگ دلخواه خودتان با زیره و زبانههای مختلف را انتخاب کنید و بعد هم اسم شخصی روی قسمتی از کفش بنویسید. در همین قسمت است که متوجه میشوید اسم ایران در فهرست اسامی تحریمی این شرکت قرار گرفته است.
وقتی کلمه «IRAN» تایپ میشود تا در محل مدنظر نقش ببنند، این سایت به مخاطب خبر میدهد «این اسم شامل قوانین شخصیسازی نمیشود. ممنون میشویم اگر اسمی دیگر انتخاب کنید یا اینکه برای گرفتن اطلاعات بیشتر با امور مشتریان تماس بگیرید»! بهجز کفش برای تهیه لباس هم همینگونه است؛ آنجا هم اگر قرار باشد برای لباسی که طراحی کردهاید، اسمی روی سینه یا پشت پیراهن حک کنید، به شما اجازه نمیدهد از کلمه «IRAN» استفاده کنید. پیام صادرشده در این بخش کمی متفاوت است و وقتی اسم ایران تایپ میشود، به مخاطب خبر داده میشود «متأسفانه اسمی که وارد کردهاید رد شده است».
این موضوع در شرایطی رخ میدهد که میتوانید بهراحتی اسم کشورهای مختلف دنیا را که در فهرست ممنوعه قرار نگرفتهاند، انتخاب و روی کفش یا پیراهن خود حک کنید. عجیب آنکه اسم ایران در کنار اسامی دیگر کشورهایی که درگیر مسائل جنگ و تفرقه هستند، دیده میشود. مثلا اسم کشور عراق و افغانستان، سومالی و... نیز در فهرست این تحریمها قرار دارد.
پای آمریکا در میان است؟
اینکه ایران بهتازگی به دستور آمریکا شامل تحریمهای بیشتری شده است، بر کسی پوشیده نیست، ولی از آنجا که مسئولان فدراسیون فوتبال ادعا میکردند رابطه این کمپانی با ایران مساعد است، به نظر میرسید ایران نباید در فهرست اسامی ممنوعه باشد. جالب اینکه تحریم اسم ایران از سوی نمایندگیهای این کمپانی در اروپا انجام شده است؛ روی سه سایت نمایندگی مهم این برند در اروپا، یعنی در خود آلمان، فرانسه و اسپانیا، اسم ایران در فهرست ممنوعه قرار دارد و کسی نمیتواند لباس یا کفشی شخصی با اسم ایران سفارش دهد.
عجیبتر اینکه این ممنوعیت در سایت آمریکایی آدیداس وجود ندارد! با مراجعه به سایت آمریکایی این برند که البته سفارشها را فقط در آمریکا به شما تحویل میدهد، میتوان پیراهنهایی را که اسم ایران روی آنها حک شده است، سفارش داد. بااینحال از آنجا که کشور تولیدکننده این لباسها آلمان است، باید سایتی که در این کشور خدمات میدهد، مورد ارزیابی قرار بگیرد؛ همان سایتی که خبر میدهد نام ایران «رد شده» یا «شامل قوانین شخصیسازی نمیشود».
اوباما هم هست
بخش دیگری که دراینباره به چشم میخورد، تحریم برخی سیاستمداران است؛ اوباما، رئیسجمهور سابق آمریکا، نیز در فهرست تحریمیها قرار دارد؛ درحالیکه اثری از نام دونالد ترامپ، رئیسجمهور کنونی این کشور، وجود ندارد و میتوان بهراحتی پوشاک یا کفشی با نام او سفارش داد تا روی پیراهن و کفش حک شود. البته در این میان دولتمردان کنونی ایران ظاهرا شامل تحریم نشدهاند، چون اسم حسن روحانی بهعنوان رئیسجمهور ایران منعی ندارد و جواد ظریف هم شامل این تحریمها نشده، ولی نام احمدینژاد در فهرست تحریمیها قرار دارد. آدیداس برندی شخصی را که قرار باشد اسم «AHMADINEJAD» روی آن بخورد، رد میکند و مثل اوباما با آن برخورد میشود. به اسامی سیاستمداران ممنوعه میشود استالین، هیتلر و... را نیز اضافه کرد.
پایان همکاری آدیداس با ایران؟
نکتهای که در این میان نباید بهراحتی از آن گذشت، پرچمهایی است که میتواند روی کفشهای سفارشی قرار بگیرد. «سه خط» این کفشها که برای جام جهانی انتخاب شده، میتواند به رنگ پرچم کشورهایی دربیاید که در جام جهانی لباس آدیداس را به تن کردهاند. در این میان نیز دوباره خبری از پرچم ایران نیست. شاید بشود این موضوع را با همان بحث ابتدای مطلب گره زد؛ اینکه دلیلش میتواند داشتن قرارداد «تجاری» با آدیداس باشد نه «اسپانسری». بهطور مشخص از کنار این اقدام تأسفبرانگیز آدیداس که اسم ایران را در فهرست تحریمها قرار داده است، نمیشود بهراحتی عبور کرد؛ اقدامی که میتواند در روند همکاری فدراسیون فوتبال با این کمپانی تأثیرگذار بوده و با پیگیری جدی مسئولان فدراسیون همراه شود. حالا که این روزها خبر رسیده آدیداس مسئولان فدراسیون فوتبال ایران را فراخواندهاند، بد نیست بهطور ویژه به این موضوع رسیدگی شود؛ اینکه آیا ایران تعمدا در فهرست اسامی ممنوعه قرار گرفته یا اینکه واقعا آدیداس هم ایران را رانده و قرار نیست از این به بعد با تیم ملی فوتبال کشورمان همکاری کند؟