۱۸ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۰
با مالکیت مشترک،

تراکتور ۶ امتیاز از بقیه جلوتر است

یکی از مباحثی که در سال‌های اخیر به‌شدت در فوتبال ایران بالا گرفته، بحث شفافیت مالکیت باشگاهی و همچنین واگذاری سهام باشگاه‌ها از دولتی و نظامی به بخش خصوصی است.
کد خبر: ۹۴۸۰۳

به گزارش «دی اسپورت»؛یکی از مباحثی که در سال‌های اخیر به‌شدت در فوتبال ایران بالا گرفته، بحث شفافیت مالکیت باشگاهی و همچنین واگذاری سهام باشگاه‌ها از دولتی و نظامی به بخش خصوصی است.

از طرف دیگر بحث استاندارد شدن فوتبال ایران و مطابقت آن با قوانین جهانی نیز بسیار مطرح شده که می‌توان آخرین نمونه آن را در بحث‌های مربوط به مالکیت مشترک زنوزی بر دو تیم تراکتورسازی و ماشین‌سازی تبریز دانست. مالکیت مشترکی که به آرامی برای میلیاردر تبریزی به یک معضل تبدیل شده است.

قصه یک مالکیت دوگانه

پست اینستاگرامی علیرضا خطیر، معاون باشگاه استقلال در روزهای اخیر جنجال و سروصدای زیادی برپا کرد. خطیر بعد از بازی دو تیم ماشین‌سازی و تراکتورسازی با آوردن بخش‌هایی از قوانین فیفا درمورد باشگاه‌داری، با کنایه اعلام کرد فوتبال پاکم آرزوست! کنایه‌ای که سروصدای زیادی به پا کرد و حتی بهتاج، مدیرعامل تراکتورسازی نیز در مصاحبه با فارس تاکید کرد منظور خطیر خطاب به این دو باشگاه نبوده است!

پست خطیر چه بود؟

خطیر در پست اینستاگرامی خود تصاویری از بندهای اساسنامه فیفا را به نمایش گذاشت که مفهوم آن این بود که هیچ فردی اجازه مالکیت دو باشگاه در یک لیگ را ندارد و چنین کاری صراحتا ممنوع است. این متن قانونی البته قبلا هم به وقت انتقال مالکیت باشگاه تراکتورسازی به زنوزی مطرح شده بود.

سال قبل زنوزی مالکیت دو باشگاه گسترش فولاد در لیگ برتر و ماشین‌سازی در لیگ دسته اول را برعهده داشت و بعد هم تراکتورسازی را خریداری کرد. بعد از این اتفاق، او امتیاز تیم‌های لیگ برتری و دسته اول خود را با هم تغییر داد تا ماشین‌سازی را به لیگ برتر برگرداند. همچنین امتیاز تیم دسته‌اولی خود را به ارومیه منتقل کرد تا تمام تمرکزش را روی دو تیم لیگ برتری خود بگذارد.

دفاع نصیرزاده

هوشنگ نصیرزاده، مدیرعامل باشگاه ماشین‌سازی تبریز با رد هرگونه غیرقانونی بودن مالکیت همزمان زنوزی روی دو باشگاه تاکید می‌کند که این کار قانونی است.

نصیرزاده در پاسخ به سوال خبرنگار «فرهیختگان» در این خصوص گفت: «دو باشگاه تراکتورسازی و ماشین‌سازی هر دو زیرمجموعه یک شرکت سرمایه‌گذاری هستند که آقای زنوزی مالک آن شرکت است. درحقیقت مدل حقوقی این کار همان مدل حقوقی مالکیت وزارت ورزش بر استقلال و پرسپولیس یا وزارت نفت بر تیم‌های نفت در شهرهای مختلف یا مالکیت وزارت صنایع و معادن بر تیم‌های صنعتی است و از نظر ما هیچ مشکل قانونی ندارد. اگر این مالکیت قانونی نیست، پس مالکیت همزمان وزارت ورزش روی استقلال و پرسپولیس نیز غیرقانونی است.»

افزایش اعتراض‌ها بعد از بازی برگشت

چند روز قبل بود که اعلام شد با موافقت باشگاه ماشین‌سازی، این بازی در ورزشگاه یادگار برگزار می‌شود که پایگاه سنتی تراکتوری‌هاست. به‌عبارت دیگر تیم میزبان اعلام کرد بازی را در زمین تیم میهمان برگزار می‌کند. اتفاقی که واقعا در نوع خودش نوبر است و کمتر کسی می‌تواند نمونه مشابهی را در کشورهای دیگر و لیگ‌های دیگر عنوان کند که یک تیم حاضر شود مهم‌ترین امتیاز میزبانی خود را به حریف واگذار کند!

از طرف دیگر نوع بازی و نمایش فوق‌ضعیف ماشین‌سازی مخصوصا روی صحنه گل‌هایی که خوردند و همچنین پخش شدن یک فیلم کوتاه از یکی از صحنه‌های حمله تراکتورسازی در فضای مجازی نیز جو را علیه دربی تبریز شورانده است. در یکی از صحنه‌های بازی دو تیم، شوت سنگربان تراکتورسازی در یک‌سوم دفاعی ماشین‌سازی فرود می‌آید.

مدافع ماشین‌سازی جای مهار توپ طوری رفتار کرد که انگار اصلا حواسش نیست و به وقت حمله بازیکن مهاجم تراکتورسازی و مهار توپ توسط او، خودش را به عجیب‌ترین شکل ممکن به زمین انداخت و بعد هم از جایش بلند هم نشد، توپ را هم دنبال نکرد و نظاره‌گر این شد که مهاجم تراکتور با سنگربان تیمش تک‌به‌تک شود!

مالکیت دولتی با خصوصی تفاوت دارد

یکی از استدلال‌های هوشنگ نصیرزاده برای قانونی خواندن بحث مالکیت زنوزی بر دو باشگاه این است که دولت هم مالکیت تعداد زیادی باشگاه را برعهده دارد. این صحبت درست است ولی بحث دولت و فرد همیشه با هم متفاوت است. در بسیاری از کشورهای دنیا ازجمله کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و حتی کشور چین مالکیت بسیاری از باشگاه‌ها برعهده دولت است اما این اتفاق سبب ایجاد سوءتفاهم خاصی نمی‌شود.

به‌عنوان مثال در همین ایران، شما شاهد این هستید که استقلال و پرسپولیس تحت مالکیت وزارت ورزش هستند اما این دو تیم با هم آشتی و سازش ندارند و هیچ‌کدام امتیازهای میزبانی خود را به تیم دیگر واگذار نمی‌کنند. از طرف دیگر سپاهان اصفهان و ذوب‌آهن هم همشهری و صنعتی هستند و اتفاقا خیلی مواقع علیه تیم‌های دیگر اتحاد تشکیل می‌دهند و به‌اصطلاح پشت هم هستند اما در بازی‌های رودررو به‌هیچ‌عنوان تعارف‌بردار نیستند و جلوی هم این‌طوری کوتاه نمی‌آیند.

اگر یک مدافع ذوب‌آهن یا سپاهان همان رفتاری را نشان می‌داد که از مدافع ماشین‌سازی دیدیم، واقعا بعید است که بتواند به فعالیت حرفه‌ای خود در این شهر ادامه دهد!

زنوزی به دنبال فروش ماشین‌سازی؟

بعد از پایان بازی دو تیم و پیروزی تراکتورسازی و همچنین فضاسازی‌های منفی در فضای مجازی، از یکی از نزدیکان زنوزی شنیدیم که او از جو ایجادشده راضی نیست و قصد دارد ماشین‌سازی را واگذار کند. هنوز مشخص نیست این واگذاری به چه صورت خواهد بود و آیا ماشین‌سازی در فصل آینده در تبریز و لیگ برتر خواهد ماند یا نه.